Wat is calisthenics?

Op deze pagina:

Wat is calisthenics?

Veel mensen die net beginnen met sporten of zoeken naar wat anders dan de standaard sportschool ervaring vragen zich af “wat is calisthenics precies?”. Het woord calisthenics is een samenvoeging van 2 Griekse woorden, namelijk Kallos en Sthénos. Kallos betekent schoonheid en Sthénos betekent kracht. Twee woorden die de essentie van de sport perfect omschrijven.

Calisthenics is een sport waarbij je vooral traint met jouw eigen lichaamsgewicht, maar soms ook met gewichten. Denk daarbij aan een verzwaard vest bij het doen van pull ups. Calisthenics wordt voornamelijk beoefend in daarvoor bestemde parken, maar het kan ook thuis gedaan worden. Voor de meeste oefeningen is het enige wat je nodig hebt is een stukje vlakke grond en een stevige stang die je lichaamsgewicht kan dragen.

Veel mensen die beginnen met de sport maken zich zorgen dat het al snel niet uitdagend genoeg meer is. Daar hoef je niet bang voor te zijn. Er zijn veel variaties op simpele oefeningen zoals de push up zodat het altijd leuk en uitdagend blijft en je genoeg prikkelt voor spiergroei. Daarnaast worden de oefeningen vanzelf moeilijker omdat met de tijd je spiermassa toeneemt. Spiermassa is namelijk relatief zwaar in verhouding tot haar volume. Dus zelfs al zie je niet altijd je extra spieren in de spiegel, je zult wel degelijk merken dat ze er zijn tijdens je oefeningen met lichaamsgewicht.

Het grote voordeel van calisthenics is dat je overal en te allen tijden kunt trainen. Al is een aantal keer per week sporten genoeg om spiergroei te stimuleren. Zelfs wanneer je geen tijd hebt is calisthenics een goed alternatief voor de sportschool. Want zeg nou zelf? Heb je nou echt geen tijd om 1 of 2 setjes push ups te doen tussendoor? Als je je workout verspreid over een hele dag kan dit nog steeds spiergroei stimuleren, omdat je continu bezig bent met je spieren uit te dagen.

Calisthenics over de wereld

Calisthenics wordt voornamelijk beoefend in Amerika, waar het ook wel onder de noemer ‘street workout’ gaat. Het wordt veel gedaan in regio’s waar mensen zich niet laten stoppen door een gebrek aan budget voor een sportschoolabonnement. Meestal wordt het gedaan in een door de stad aangelegde calisthenics park met als doel om gemeenschappen te verbinden en de overgewicht-crisis tegen te gaan.

Ook in Australië is de sport erg populair. Men pakt hier nog groter uit, vooral op het gebied van schoonheid. Calisthenics wordt daar gemixt met veel dans, muziek en soms zelfs zang. Er vinden hier grotere evenementen plaats waar men met het hele gezin naartoe gaat. Om de performance van de atleten heen worden veel kleine dingen georganiseerd. BBQ’s, foodstands en optredens komen veel voor.

Ook in Nederland wint calisthenics in hoog tempo aan populariteit. In een middelgrote Nederlandse gemeente kun je al snel een calisthenics park vinden. Ook hier realiseren gemeenten zich dat publieke sportvoorzieningen mensen motiveert om een actievere leefstijl aan te houden. Als je op zoek bent naar een park bij jou in de buurt, kijk dan hier.

Meer dan één oefening

Bij het beantwoorden van de vraag wat is calisthenics, kunnen we kijken naar hoe het verschilt met standaard trainingen en hoe calisthenics daarin verschilt. 

Mensen trainen vaak hun hele leven lang op één manier. Zo kunnen ze de standaard sportschool oefeningen op een goede manier uitvoeren, zoals een bench press of een squat. Maar dit zijn slechts een paar bewegingen. Mensen zijn gebouwd om hele complexe bewegingen te kunnen doen, en door slechts één oefening te trainen worden we stijfjes wanneer we op andere manieren proberen te bewegen.

Calisthenics is meer dan een workout voor je spieren. Het gaat veel van de nadelen van fitness tegen door gebruik te maken van meer verschillende bewegingen. Op deze manier bouw je een band van vertrouwen met je lichaam op. Je werkt aan een goede balans en coördinatie en leert je lichaam goed kennen. Daarnaast blijf je tot op late leeftijd erg soepel omdat je je lichaam uit blijft dagen om op complexe manier te bewegen. Iets wat we als mensen hard nodig hebben in een tijd waarin we meer zitten dan ooit tevoren.

Bij calisthenics gebruik je je lichaamsgewicht als weerstand waardoor je soms interessante oefeningen moet doen om het uitdagend te houden. Dat betekent niet dat je het altijd zwaarder moet maken om jezelf uit te dagen.

Bij Calisthenics leer je je lichaam op verschillende manieren kennen. Zo hoef je voor coördinatie niet te focussen op hoe zwaar het gewicht is, maar juist dat je een goede houding hebt. Je zal andere oefeningen doen die meer focussen op je core en je balans.

Is je eigen lichaamsgewicht genoeg?

Het idee bestaat dat je alleen groot en gespierd kunt worden door gebruik te maken van gewichten. Daarom schrijven veel mensen zich in voor sportscholen, zich nooit realiserende dat hun lichaamsgewicht als weerstand genoeg is om spiermassa op te bouwen.

Met Calisthenics kun je zonder sportschool en zonder gewichten toch jouw doelen halen. De meeste calisthenics oefeningen zijn super toegankelijk waardoor ook een beginner de sport zonder al te veel frustratie kan beoefenen.

De oefeningen zijn geleidelijk aan moeilijker te maken. Dit doe je door het tempo van de beweging aan te passen of de beweging zelf. Zo kun je spiergroei blijven stimuleren.

Calisthenics oefeningen

Wanneer op YouTube naar calisthenics zoekt, kom je al snel filmpjes tegen waar mensen de meest imposante trucs in doen. Maar calisthenics trainingen kunnen ook simpeler. Er is niet veel dat je nodig hebt om de sport te kunnen doen. Een stuk vlakke grond en een stang om je aan op te trekken zijn al genoeg. Hieronder een aantal oefeningen die je kunt doen als je wilt beginnen met calisthenics.

Jumping jacks

Je begint je workouts natuurlijk met een warming up. Jumping jacks zijn een geweldige oefening om mee te beginnen. Je hele lichaam wordt erbij betrokken en je spieren zullen snel opgewarmd zijn. Wanneer je jumping jacks doet zal je hartslag ook snel omhoog gaan en ben je in optimale staat om te beginnen met je workout. De jumping jacks is een makkelijke oefening, zorg er alleen wel voor dat je genoeg ruimte hebt. Als je niet weet hoe je jumping jacks moet doen, kun je deze video kijken. Voor meer warming up routines kun je deze en deze video’s bekijken. Met een goede warming up voorkom je blessures, dus verwaarloos ze niet.

calisthenics met elastieken

Push ups

Een van de meest gebruikte oefeningen voor het opbouwen van spieren. De push up is eigenlijk onmisbaar in ieder serieus trainings programma. Er zijn veel variaties en moeilijkheid gradaties. Zo kun je push ups op je knieën doen als je een beginnende sporter bent. Dit kun je opbouwen naar een normale push up, en daarna kun je one-handed push ups of archer push ups doen om jezelf meer uit te dagen. Het is makkelijker om geblesseerd te raken wanneer je een push up doet vanwege de druk op je gewrichten, zorg er daarom voor dat je goede vorm gebruikt. Deze video gaat daar dieper op in.

Pull ups

pull ups

Dit is dé calisthenics oefening bij uitstek. De meeste oefeningen in calisthenics zijn gebaseerd op een vorm van de pull up. Het is daarom ook erg belangrijk dat je je ontwikkeld in deze oefening. De pull up is een vrij zware beweging voor beginnende atleten, maak het daarom lichter met een aantal betaalbare elastische banden. Als je eenmaal sterk genoeg bent kun je een normale pull up doen zonder steun. En wanneer dat je gemakkelijk afgaat kun je het zwaarder maken met bijvoorbeeld een verzwaard vest of door one-armed pull ups te doen. Om snel vooruitgang te boeken is het belangrijk dat je de juiste vorm gebruikt. Bekijk daarom eens deze video over pull ups.

pull ups

Dips

Dips zijn nog ook belangrijke oefening binnen calisthenics. Dips trainen je hele bovenlichaam, maar vooral je borst, schouders en triceps. Dips zijn een zware oefening en voor veel beginners zijn ze lastig. Overweeg daarom om ze te doen op een stoel of verhoging voordat je echte dips gaat doen. Tijdens het doen van dips is een kleine kans op blessures, dus let erg goed op je vorm. In deze video leer je meer over dips.

Muscle ups

Deze oefening is voor gevorderden en vrijwel onmogelijk als je nog niet 10 perfecte pull ups kunt doen. Als je deze oefening eenmaal kunt zul je in ieder calisthenics park de show stelen. Deze explosieve oefening begint als pull up en eindigt als dip. Het is belangrijk dat je een krachtige core hebt die je lichaam stabiel houdt tijdens het uitvoeren van de muscle up. De muscle up is een mooi doel om naartoe te werken. Kun jij al 10 perfecte pull ups en ben je klaar voor de volgende uitdaging? Bekijk dan deze video.

Front lever

Dit is een van de zwaarste calisthenics oefeningen en een echte core burner. Bij de front lever hang je onder een stang en in plaats van verticaal te hangen, hang je horizontaal gestrekt. Deze oefening kun je alleen doen als je al enkele tijd ervaring hebt binnen calisthenics. Net als bij de human flag is het belangrijk dat je je hele lichaam aanspant zodat je nergens kracht verliest.

Herhalingen

Het aantal herhalingen dat je doet is afhankelijk van je fitness doelen. Als je wilt gaan voor pure spiermassa moet je mikken op 6-12 herhalingen van een oefening. Als je een oefening achter elkaar 12 keer met goede vorm kunt uitvoeren, is het tijd om een zwaardere variant te overwegen.

Calisthenics in Groningen bij Caliclub

Hopelijk heb je na het lezen van dit artikel een antwoord gekregen op de vraag: Wat is calisthenics?

Als je nou zelf wilt beginnen met deze prachtige sport, neem dan eens een kijkje bij Caliclub.

Wij zijn een calisthenics vereniging in Groningen. Je hoeft bij ons niet alleen te sporten, dat kan ook in groepsverband.

We zijn een hechte groep atleten van alle niveau’s die allemaal houden van gezelligheid. Zowel beginners als gevorderden kunnen bij ons terecht. Wil je meer weten over calisthenics Groningen kijk dan eens op onze website.

Ben jij klaar om in jezelf te investeren?

Wil jij sterker worden, vette moves leren en beter in je vel zitten? Sluit je dan aan bij onze calisthenics vereniging in Groningen!

Aarzel niet om contact met ons op te nemen. Je bent altijd welkom om kennis te maken, een les te volgen of gewoon de sfeer komen proeven. Tot snel!

Say goodbye to machines. Say hello to your bodyweight!

Open WhatsApp
1
Liever een appje?
Hey, met een appje heb je snel antwoord op je vraag.