Kun je afvallen met calisthenics?

Is calisthenics goed voor vet verlies?

Calisthenics is een vorm van training waarbij je je eigen lichaamsgewicht gebruikt als weerstand. Maar kan deze trainingsmethode je ook helpen om af te vallen? Het antwoord is ja.

Calisthenics is een uitstekende manier om niet alleen spieren te versterken maar ook om die extra kilo’s kwijt te raken.

Afvallen met calisthenics; een natuurlijke strijd tegen vet

Calisthenics en overgewicht zijn niet elkaars beste vrienden. Het doel van calisthenics is het beheersen van je eigen lichaamsgewicht. Hoe zwaarder je bent, hoe moeilijker dit wordt. Bij traditionele krachttraining geldt dit veel minder. Daar kun je in principe nog steeds je doel bereiken met een flinke buik.

Bij traditionele krachttraining is het mogelijk om aanzienlijke hoeveelheden gewicht te verplaatsen, zelfs als je zelf overgewicht hebt. Het gewicht dat je wegdrukt, wordt namelijk niet direct beïnvloed door je eigen lichaamsgewicht. Dit betekent dat je ondanks een hoger lichaamsgewicht nog steeds goed kunt presteren bij het bankdrukken.

In tegenstelling tot traditionele krachttraining vereist calisthenics een ander niveau van lichaamsbewustzijn. Bij calisthenics train je met je eigen lichaamsgewicht. Je lichaam bouwt precies de spieren op die je nodig hebt voor de oefeningen. Extra vet is hierbij niet handig, omdat dit het alleen maar zwaarder maakt voor jezelf. Dus, terwijl je sterker wordt met calisthenics, helpt je lichaam je eigenlijk om slanker te blijven. Zo word je niet alleen sterker, maar ook efficiënter in het bewegen van je eigen gewicht.

Compound oefeningen

Calisthenics bestaat voornamelijk uit compound oefeningen. Dit zijn oefeningen waarbij je meerdere gewrichten en spiergroepen tegelijk aanspreekt. Deze oefeningen zijn veeleisender, wat leidt tot meer spiergroei en een hogere calorieverbranding. 

Uit recentelijk onderzoek blijkt dat weerstandstraining met compound oefeningen betere resultaten geeft in kracht, spiergroei en vetverlies in tegenstelling tot isolatieoefeningen. Dit zijn oefeningen die gericht zijn op het isoleren van één specifieke spiergroep.

Mix van weerstand en cardio

Calisthenics biedt een breed scala aan oefeningen die mobiliteit, flexibiliteit, kracht, spieropbouw en je cardiovasculaire uithoudingsvermogen bevorderen. Je kunt calisthenics gebruiken als weerstandstraining én als cardio.

 Dit helpt bij het verliezen van vet, terwijl je spieren behoudt. Dit is een holistische benadering van fitness, zonder dat je een belangrijk aspect van je gezondheid over het hoofd ziet.

sportschool groningen

Progressieve training

Calisthenics gaat verder dan alleen wat push-ups, pull-ups, dips en squats. Er zijn talloze variaties en aanvullende oefeningen die geschikt zijn voor elk vaardigheidsniveau. De progressieve aard van calisthenics zorgt ervoor dat iedereen, ongeacht het niveau, voldoende uitdaging vindt om calorieën te verbranden en spieren op te bouwen, wat uiteindelijk leidt tot vetverlies.

Progressieve training betekent dat je begint met basisoefeningen en geleidelijk overgaat naar meer geavanceerde variaties naarmate je sterker wordt. Dit principe van geleidelijke toename in moeilijkheidsgraad is cruciaal voor vetverbranding. Hier is hoe dat werkt:

Verhoging van de stofwisseling

Naarmate oefeningen complexer worden, moet je lichaam harder werken om ze uit te voeren. Dit verhoogt je metabolisme, waardoor je meer calorieën verbrandt, niet alleen tijdens de workout, maar ook uren daarna. Deze toename in calorieverbruik is essentieel voor vetverlies.

Spieropbouw

Met progressieve training bouw je meer spieren op. Spieren verbruiken meer energie dan vet, zelfs in rust, waardoor je dagelijkse calorieverbruik stijgt. Dit helpt bij het creëren van een calorietekort, wat nodig is voor vetverlies.

Voorkomen van plateaus

Door de variatie en toenemende moeilijkheidsgraad in calisthenics blijft je lichaam constant uitgedaagd. Dit helpt om de veelvoorkomende plateaus in trainingsprogressie en gewichtsverlies te voorkomen, waarbij verbeteringen lijken te stagneren.

Toename van cardiovasculaire intensiteit

Veel geavanceerde calisthenics-oefeningen hebben ook een cardiovasculair element, wat betekent dat je hartslag omhoog gaat en je meer energie verbrandt. Dit draagt niet alleen bij aan vetverlies, maar verbetert ook je algehele conditie.

bootcamp glimlach

Functionele kracht

Progressieve calisthenics bouwt functionele kracht op, wat betekent dat je lichaam efficiënter wordt in het verbranden van calorieën, zelfs tijdens dagelijkse activiteiten buiten de training. Door deze elementen zorgt progressieve calisthenics ervoor dat je lichaam voortdurend wordt gestimuleerd om te verbeteren, wat leidt tot een effectievere vetverbranding en een slanker, sterker lichaam.

Conclusie

Calisthenics is een effectieve methode om af te vallen door een natuurlijke lichaamsbouw te ontwikkelen zoals die van een turner. Gezonde en schone voeding is essentieel, maar calisthenics zal op natuurlijke wijze overtollig vet verminderen en de best mogelijke resultaten bieden.

Probeer het zelf en ervaar hoe calisthenics je kan helpen afvallen en een gezonder, sterker lichaam te ontwikkelen.

Open WhatsApp
1
Liever een appje?
Hey, met een appje heb je snel antwoord op je vraag.